Połowa września 1944 roku. Na zdjęciu porucznika Wiesława Chrzanowskiego „Wiesława” dwóch Powstańców zagarnia do worków jęczmień z magazynu browaru Haberbusch i Schiele przy ul. Ceglanej 4/6 (obecnie ul. Pereca). Magazyny od pierwszych dni Powstania były w rękach Polaków, którzy znaleźli tam cukier, mąkę, kaszę i marmoladę, a przede wszystkim ogromne zapasy zboża, głównie jęczmienia. Gotowano z niego słynną „pluj-zupę”. Nazwa potrawy wzięła się stąd, że podczas jedzenia trzeba było wypluwać łupiny jęczmienia. To danie – mimo że niesmaczne – pomagało warszawiakom zaspokoić głód. Właśnie dlatego magazyny browaru są czasem nazywane spichlerzem powstańczej Warszawy.
Fot. Wiesław Chrzanowski „Wiesław"
Warszawa - Śródmieście Północne - Ul. Ceglana 4/6.
Tę stronę można oglądać tylko w orientacji pionowej.