Przerwa na posiłek. Podporucznik Eugeniusz Lokajski „Brok” uchwycił moment odpoczynku żołnierzy kompanii „Koszta” – kolegów z jego oddziału – pod kamienicą przy ul. Zgoda 15. Prawdopodobnie Powstańcy jedzą zupę, danie najczęściej przyrządzane w żołnierskich kuchniach i gospodach prowadzonych przez peżetki, czyli członkinie referatu Pomoc Żołnierzowi (PŻ) przy Biurze Informacji i Propagandy Komendy Głównej AK. Jedna z nich wspominała: „My czekałyśmy na nich z gotowym obiadem. Uzbrojone w miski, łyżki i chochlę rozlewałyśmy zupę. Uważałam, żeby nalewać sprawiedliwe porcje i każdemu do miski włożyć trzy kawałki mięsa”. Na tak pożywne posiłki żołnierze mogli liczyć jedynie przez pierwsze tygodnie Powstania.
Fot. Eugeniusz Lokajski „Brok"
Warszawa - Śródmieście Północne - ul. Zgoda 15. Na pierwszym planie od lewej: plut. pchor. Włodzimierz Radajewski „Rataj" i kpr. Andrzej Główczewski „Marek".
Tę stronę można oglądać tylko w orientacji pionowej.